banner sara imobil bistrita

Ghidul cumparatorului

Cateva sfaturi pentru cei care vor sa cumpere un imobil

ronAcordati timp alegerii imobilului. Niciodata nu este bine sa va opriti asupra unei proprietati imobiliare inainte de a observa cel putin trei, patru saptamani ce se intampla in general pe piata imobiliara pentru a va informa bine asupra preturilor si tendintelor de pe piata. Este bine sa vorbiti cu mai multi proprietari si sa va sfatutiti cu agenti imobiliari, evaluatori si avocati pentru a putea analiza nivelul preturilor din acel moment.

Avantajul lucrului cu agentiile imobiliare consta in faptul ca zi de zi au de a face cu proprietari si oferte imobiliare. Un agent imobiliar experimentat va va spune ce proprietati sunt de vanzare conform cerintelor dumneavoastra, la ce preturi, ce anume trebuie sa verificati, va da informatii despre amplasament, despre zona, despre vecinatati, despre documentatia care trebuie stransa pentru actele de vanzare cumparare, daca are sau nu casa ipoteca, cine are dreptul sa o vanda si multe alte lucruri foarte importante. Atentie la urmatorul aspect: trebuie sa fiti siguri ca agentia este serioasa, de partea clientului, si nu urmareste neaparat marimea comisionului lor in dauna clientului (ele ar fi tentate ca dumneavoastra sa cumparati prin ei un imobil mai scump, pentru ca comisionul lor, ca procent din suma, sa fie mai mare - ceea ce e contrar intereselor dumneavoastra!).

In cazul in care nu lucrati cu o agentie imobiliara trebuie sa va alocati mai mult timp studiului de oferte (care le gasiti in ziare si pe internet), a modalitatilor si procedurilor la vanzare-cumparare, sa va consultati cu un avocat specializat pe tranzactii imobiliare, cu privire la actele ce urmeaza a fi facute. Cheltuiti mai multi bani cu cautarea adunarea si verificarea informatiilor, dar nu mai platiti comisionul agentiilor.

Cand alegem un imobil trebuie sa mai studiem: pretul aproximativ in zona, structura imobilului, anul de constructie, amplasarea centrelor comerciale, institutiilor publice, scoli, a statiilor pentru mijloacele de transport, suprafata imobilului, utilitatile cu care este dotat imobilul si eventuale vicii ascunse (gradul de risc seismic).

In momentul transferului legal al proprietatii actul se incheie numai la notar. Cumpararea unui bun imobil trebuie facuta cu act autentic, adica printr-un act incheiat la notariat, cu respectarea prevederilor legale. La notariat, vanzatorul trebuie sa prezinte actele lui de proprietate, dovada ferma ca imobilul nu este grevat de sarcini, de datorii, ca nu a fost vandut anterior. Inaintea prezentarii la notariat, partile, respectiv vanzatorul si cumparatorul, trebuie sa cada de acord cu unele probleme de amanunt, pentru a evita unele discutii in fata notarului (pretul stabilit, cine va plati taxele de timbru si cele notariale, in ce conditii va intra noul proprietar in posesia imobilului etc).

Chiar daca redactarea actului se face de catre notar sau avocat, este recomandabil ca partile sa citeasca cu atentie actele. Se impune - atunci cand cel care vinde este casatorit - ca ambii soti sa semneze actul, deoarece toate bunurile dobandite de soti in timpul mariajului sunt comune. Daca vanzarea se face de catre unul dintre soti, fara stirea si consimtamantul celuilalt, actul, desi incheiat in fata notarului, poate fi atacat in justitie si anulat.

De foarte multe ori, in dorinta de a plati taxe mai mici, partile cad de acord sa treaca un pret mai mic decat cel stabilit. Acest lucru nu este insa de fiecare data in interesul partilor. De exemplu, in cazul in care va mai avea loc un proces facut de cineva care revendica o calitate de proprietar asupra casei, lucrurile devin complicate. Daca instanta de judecata va dispune pe baza probelor administrate anularea actului autentic de vanzare-cumparare, atunci in mod firesc, cumparatorul are dreptul sa-si primeasca suma platita drept pret trecuta in contract. Pe de alta parte, vanzatorul poate avea si el necazuri cu ocazia declararii unui pret mai mic. Este posibil ca la un moment dat cumparatorul sa pretinda ca a platit o suma mai mare decat s-a convenit ca pret al vanzarii.

Este bine ca la notariat cumparatorul sa fie insotit de inca o persoana sau doua. Acestea, recomandabil sa nu fie rude apropiate, pot fi citate ca martori daca vreodata vanzatorul ar incerca rasturnarea actului.

Dupa ce ati cumparat imobilul si ati incheiat contractul de vanzare-cumparare, oricine poate fi sigur ca este proprietar. Notarul are obligatia sa intabuleze proprietatea pe numele d-voastra. Masurile de precautie nu trebuie sa lipseasca totusi:

  • cumparatorul sa se asigure ca cel care i-a vandut casa, i-a remis toate actele de proprietate (contract de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor, act de donatie etc).
  • cu o copie dupa actul de proprietate mergeti la Primarie - Directia Impozite si taxe pentru inscrierea rolului fiscal.

Semnati contracte cu furnizorii de servicii si utilitati (gaz, apa, electricitate, telefonie, internet, etc.).

Despre noi

SARA IMOBIL este o societate de intermedieri imobiliare din Bistrita. Intermediaza vanzari, cumparari, inchirieri imobile, apartamente, case, vile, terenuri. Una dintre calitatile firmei o reprezinta rapiditatea in luarea deciziilor si promptitudinea in afaceri. Asteptam ofertele si sugestiile dumneavoastra pe adresa office@sarai.ro sau folosind formularul de la pagina de contact.